VELIKE LUTKE

22. 7. - 30. 7. 2023

Cena 350€

Prijavi se

Udeleženci bodo izdelovali lutke oziroma figure velikih dimenzij, tako kot vsako leto, ko mentorja gostujeta na festivalu Plavajoči grad. Lutke bodo animirane s preprostimi mehanizmi, groteskne, ekspresivne, prilagojene tematiki in prizoriščem festivala. Vsak udeleženec naj bi izdelal svojo izvirno kreaturo. Najprej pa bi sledili navodilom obeh mentorjev in osnovnim principom oblikovanja iz že preverjenega materiala: papirja in kartona. Pred začetkom festivala bi izpilili še detajle in se že med ustvarjanjem preizkusili v animaciji.

Brane Solce (SI), Sanja Fidler (SI)

Teatro Papelito je novo ime za gledališče Papilu, ustanovljeno že leta 82. Obšlo je že vso Evropo, tudi Japonsko, ZDA, Izrael itd. Izhodišče tega malega, popolnoma avtorskega potujočega teatra (avtor je Brane Solce) je papir, material, ki ponuja neštete možnosti oblikovanja in metamorfoz. Izrazito vizualni jezik metafor in simbolov povezuje z glasbo in zvoki - pripoveduje torej brez besed, kot neke vrste animirana papirnata slikanica.

Brane Solce je izumil že pred 40 leti svoj lastni mali potujoči papirnati teater, s katerim gostuje po priznanih svetovnih festivalih. V njem združuje svoje različne interese, od ustvarjanja papirnatih kreatur do komponiranja glasbe, scenografskih aranžmajev, itd, itd. Predstave so nekakšni igrivi mali animirani papirnati mjuzikli-slikanice. Doslej jih je uprizoril preko 50, vsakič v drugačni tehniki: enkrat nastopajo ogromne maske, drugič zgubane papirnate harmonike, ali pa male škatlice, izrezane senčne figure, kopitljački, itd, itd. Njegov osnovni material je načeloma papir, ki ima neštete možnosti oblikovanja. Ob tej papirnato lutkovni dejavnosti se ubada tudi s filmsko in video animacijo, risankami, glasbo, fotografijo, grafiko.... in še z marsičem.

Brane Solce nastopa zadnjih nekaj let s talentirano partnerko Sanjo Fidler, ki z njim sodeluje pri bolj interaktivnih predstavah. Skupaj sta že gostovala na festivalih po Sloveniji, na Švedskem, v Belgiji in v Italiji, povabljena sta bila v Brazilijo… pa bosta verjetno še kam.

Prijavi se