DOTIK GLASU

17. 7. - 21. 7. 2023

Cena 350€

Prijavi se

Na delavnici se bomo srečali z drugačno različico samih sebe kot se poznamo v vsakdanjem življenju, in sicer tako, da bomo odkrivali različne glasove, ki so skriti v naših telesih. Pozornost bomo preusmerili proti poslušanju naše notranjosti, uglaševanju z lastnimi čustvenimi tokovi in telesnimi impulzi. S tem ko pozorno poslušamo spoznamo bolje se samo sebe, temveč tudi naš zvokovni material, izraz in pesmi, ki že bdijo v nas.

Vsak dan bomo začeli z vodenim ogrevanjem individualnega telesa in glasu, nato bomo delali v parih in manjših skupinah. Svoj glas bomo razvijali preko intenzivnih fizičnih in dihalnih vaj, skozi različne tipe telesne masaže in preko pozicioniranja telesa. Tako bomo lahko poslušali in slišali tokove čustev medtem ko bomo odpirali telesne rezonatorje. Gibanje čustev bo postalo fizično, otipljivo in tudi glasbeno.

Nato bomo raziskovali povezavo med gibanjem in glasom s sledenjem fizičnih impulzov preko vodenih improvizacij, opazovali bomo kako se zvok, dih in gib med seboj dopolnjujejo in kako si sledijo. Pri delu v parih bomo razkrivali naše osebne glasovne identitete, ki nam omogočajo vpogled v naše prednosti in šibkosti. Preko dihalnih vaj in relaksacije bomo rezonirali s svojim glasom ter ga poslušali, odkribvali svoje lastne ritme in melodije, katere že potujejo z nami. Ta eksperimentacija z zvokom bo ustvarila prostor za razkrivanje različnih impresij in zgodb, ki bodo odmevale v skupnem prostoru. Prostor bomo oblikovali z našimi glasovi, osvojili bomo občutek kako se lahko svoje okolice in drugih dotikamo preko zvoka.

Vsak dan bomo delavnico zaključili z individualnim in skupinskim petjem. Tekom tedna se bomo osredotočili “old folk” tone, predvidoma iz stare slovanske tradicije. Skušali bomo osvojiti koncept sprejemanja pesmi in ne “delanja pesmi”, to bomo dosegli z potrpežljivostjo in odprtostjo. Pesem obstaja že mnogo let, naša naloga pa je, da smo odprti do le-te ter da jo poslušamo kaj nas lahko nauči o nas samih.

“Pojemo z našimi telesi. In, če si upamo, skozi petje pustimo duši na plano. Če se zavedamo ali ne, nas glas zaznamuje. Glas definira naš obstoj. Glas je čustven, fizičen in zato spiritualen.”

Irena Tomažin (SI)

Irena je vokalistka, performerka in pedagoginja. Zaključila je študij filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Večinoma deluje in ustvarja znotraj eksperimentalne improvizirane glasbe, v gibalno gledaliških predstavah ter poučuje svoje delavnice osredotočene na glas in gib pod imenom “moved by voice” oziroma “glasna delavnica” tako doma kot v tujini.

Izdala je tri avtorske albume: Crying Games, Taste of Silence in cmok v grlu. V svojem glasbenem oziroma zvočno eksperimentalnem delu raziskuje in razvija pokrajine glasu, ki spajajo tako besede, fragmentirane tekste, (tradicionalno) melodično petje kot tudi razširjene vokalne tehnike, vključujoč šume, tleske oziroma zvoke ustne votline, ki ne pripada (samo) glasu ampak tudi telesu. Nastopa solo in v raznih zasedbah s številnimi glasbeniki: Tomaž Grom, Lee Patterson, Xavier Charles, Christof Kurzmann, Jonas Kocher, Gaudenz Badrutt, Šalter Ensemble, Tim Blechmann, Michael Zerang, Liz Allbee, Alessandra Eramo, Ilia Belorukov, Okkyung Lee, Maja Osojnik, Christian Kesten, Ina Puntar, Dré Hočevar, Matej Bonin in drugimi.

S svojim solo projektom iT in kot vokalistka je sodelovala na mnogih festivalih tako doma kot tudi v tujini (Zagreb, Beograd, Skopje, Dobia, Dunaj, Biel, Basel, Ženeva, Budimpešta, Berlin, Baltimore, Wels, Tokio, Kyoto, Kassel, Wuppertal, Wroclaw, Paris, Manchester, Beirut …) Njene kompozicije za glas in telo so bile izdane v knjigah Mathieu Copelanda Une exposition à être lue in Chorégraphier l’exposition ter uprizorjene v Ženevi, Parizu in Madridu.

Prijavi se