O FESTIVALU

PLAVAJOČI GRAD ‘24 EXPRESS

bo potekal v precej manjši obliki, kot smo ga vajeni, kar pomeni “samo” 30 skupin v večinoma akustični izvedbi. Odločitvi programske ekipe botruje dejstvo, da po desetletju (ne)komunikacije z MZK ter drugimi deležniki ni prišlo do preboja in ogromni prostori grajskih Pristav ostajajo prazni in neizkoriščeni, posledično pa festival, ki deluje takorekoč brez financiranja, z delavnicami in drugimi dejavnostmi ostaja brez logističnega zaledja.

Hkrati gre tudi za intimnejšo verzijo festivala, kjer je v ospredju druženje umetnikov in umetnosti, preizkušanje novih projektov, neinvazivno umeščanje akustičnih nastopov v naravni prostor, vključevanje lokalnega prebivalstva in kulturne ter naravne dediščine.

PROGRAM

Floating Express bo potekal v treh sklopih. Prvi se bo odvil 13. julija v slikoviti istrski vasici Truške. Sledila bo turneja orkestra Etno Histeria po Sloveniji in Italiji, zaključek pa bo 19. in 20. julija v okolici gradu Snežnik.

Glasbeni program bo izredno raznolik. Poleg orkestra Etno Histeria World Orchestra, ki se mu bodo pridružili znani solisti, bo nastopil južnoameriški elektro-akustični dvojec Madela, berlinski jazz band Embryo, indijski karnatski pevec Mahesh Vinayakram, Zajtrk, francoski Rozett trio, duo Bailenga iz Italije, češki die Blaue Trottelparade, Ana & Boet, Ladja & Barka, avstrijsko-slovenski trio Los Hostes, Veronika Nikolovska in drugi. Gledališče bo namenjeno tako otrokom, kot odraslim. Med drugim se bodo predstavili Eva Sotriffer, slovakinja Katanari, teatro Matita, Fabla Collective in drugi.

Program je in bo do začetka festivala v nastajanju …

SCENSKE INSTALACIJE

Osrednji element bo letos Stolp, življenjski projekt umetnika Narcisa Kantardžića. Gre za parafrazo razpada civilizacije, kot tudi kompleksa gradu Snežnik, ki v svojem bistvu gori, saj vsak dan neuporabe pomeni dan propadanja več. Desetmetrsko skulpturo bodo na zaključku festivala na zagradnih njivah zajeli plameni.

Folk, rock, jazz, elektronika, lutkovne predstave, delavnice, performance ter scenske inštalacije na istrskih dvoriščih in v snežniških gozdovih.